Monday, August 07, 2006

Sky

.."look up to the sky and and all you see is rain, but when the clouds has blown away the sky is blue again.."
Miss Sally (SNC) thought us this song, an oldies with lyrics been modified to suits us..

But when I look up to the sky today after the rain, the sky is still grey and gloomy and hazy. Its been almost two weeks now and there is no improvement, there were times that I keep on blaming Indonesian authority for not doing enough to overcome this problem. Deep down inside I'm worry that if it keep on going like this for more than four times a year, just imagine the long term effect on us especially people with asthma and babies. Maybe this is a test not only for Indonesian who suffered from earthquake, tsunami but also a reminder to us. Maybe there things that are wrong going on ..I don't know, I'm not Nostradamus..but as human being and a Muslim I believe that there is always a reason.

May tomorrow be better so I could see the clear blue sky again.

18 comments:

simah said...

this happens every year for as long as i can remember... kerajaan malaysia n indonesia tak buat any effot ker nak mengatasi masalah ni sue?

sue said...

maybe dah buat cloud seeding, tapi sekejap hilang sekejap ada balik..yesterday it was clear..but this morning ada sikit, byk hot spot kat sumatra, not becoz of open burning kat m'sia..entahlah, normal weather pun ada byk harmful particles dlm udara, tambah la bila haze, double or triple..scary

mobb said...

hi sue :

sure dah sihat skg ek ..
alhamdulillah ...
masalah cuaca adalah berpunca dari sikap manusia sendiri ... sehingga ke hari ini amerika tidak menandatangani perjanjian / protokol kyoto

dalam perjanjian tu ..semua negara mesti mengurangkan tahap pelepasan karbon di udara yg banyak ... maksudnya ... terpaksa tutup kilang yg menjana ekonomi mereka . kerajaan indonesia terpaksa akur terhadap kehendak rakyat. negara bergantung pd pertanian. pembukaan tanah baru perlu utk meneruskan kelangsungan hidup

ditambah pula dgn salah guna kuasa ... undang undang sudah tidak bermakna lagi ... hasilnya kita yg menjadi cucu cicit kepada datuk kita dahulu menerima kesan yg telah sekian lama dibiarkan

inilah manusia apabila kebendaan menguasai segalanya ... lupakan generasi masa hadapan yg akan membela generasi sebelumnya ...

di eropah ... nak buang sampah mcm. kerusi, katil lama , perabut lama pun kena bayar ... tetapi rakyat menerimanya sebagai satu cara mengekalkan iklim yg sihat utk anak , cucu masa hadapan ...

mobb said...

negara negara scandinivia paling maju dlm menjaga keharmonian alam sekitar... segala macam perkara yg boleh dikitar semula dikitar

sebab tu ... IKEA gunakan bahan yg kitar semula spt. habuk kayu sbg perabut ... disebabkan rekabentuk yg menarik dan bahan yg murah dan mudah diperolehi ... kini mereka memasarkan hasil mereka di damansara.. kilangnya di thailand
di sini, lebih banyak habuk kayu ...

sepatutnya pembakaran terbuka ini tidak berlaku sekiranya kita emletakkan ilmu dan teknologi di landasan yg betul ...

bukannya membangunkan teknologi utk menembak dan mengebom manusia / negara lain ...

... sesungguhnya kerosakkan yg berlaku di muka bumi ini dilakukan oleh tangan tangan manusia ...

mobb
republicofireland

sue said...

mobb,
mostly pollution problem arised from western country who are greedy, they started the technology which at the same time harmful to environment but benefial on their side, pastu sibuk dgn thrid world country punya hutan konon, kita tak preserved..this is an old problem,sampai bila pun tak settle kalau the big player themselves berdegil dan menunding jari..

negara kecil macam kita ni takut pada tekanan dan macam2 faktor lagi.yg merana rakyat.aku teringat masa kat fraser's hill buat measured drawing, aci yg tanam sayur tu walau dah tua tapi sihat, udara bersih walaupun tak byk facilities mcm kita in concrete jungle.

maklang said...

Memang adalah yang tak betul tu... Kita muhasabah dan perbaiki diri kita, InsyaAllah OK...

Tapikan di Kerteh...blue sky tu memang almost everydaylah...cuma bila acid rain je tak tahan, banyak sangat O&G plants kat sini...

sue said...

maklang,
memang nak kena muhasabah diri ni, last few days dah start nampak ok tapi kualiti tak jamin bersih.

kat mana2 pun mesti ada acid rain, office kat subang jaya ni, bukan saja byk asap dari kilang, but also from vehicles..hari2 jam, sesak nafas

mobb said...

sue ...

kalau masa kecil dulu ... mak marah kalau main dalam hujan takut demam ...

sekarang baru tahu kenapa demam ? sebab hujan asid ... maksudnya mak mak kita sudah tahu lebih awal kesan alam sekitar ini ... pendek kata ... mak kita macam saintis kan ?

terima kasih mak ...
nasib baik masa tuh tak demam
hikayat malim deman ...macam mana pulak ?

sue said...

mobb,
sebab tu la kena dengar cakap mak, jangan melawan..:-)

hikayat malim deman? demam lain tu

alinlai said...

erk...jerebu lagi? sini hujan + ribut sejuk sikit Alhamdulillah :)

sue said...

alinlai,
nampak dah ok petang ni, tapi pagi2 ada juga jerubu..

eh u kat mana tu , siap dengan ribut?

thewailer said...

I long for the clear blue sky as well, thanks for the warm wishes lady sue! :)

sue said...

TW,
We shall pray for a better tomorrow..
u r welcome, take care

Anonymous said...

assalamualaukum sue ;

hi... macam mana cuaca di putrajaya hari ini ? 16 ogos ?
harap jerebu semakin berkurangan ..

sue said...

anon.
still the same, kat subang jaya pun sama, dah tak menentu, few hours ok-clear blue, then after few hours hazy balik..entahlah, jenuh tahan nafas..

ufukhati said...

sue,


Everyone is waiting for the train,
but I'm waiting for the rain.

Have your heard people 'Waiting For Godot'?

sue said...

Pak Darma,
waiting for the rain too..

'waiting for godot'??tak pasti

sue said...

Pak Darma,
thank u, now i know,its a play title..cut and paste these from wikipedia:-

Waiting for Godot (French: En attendant Godot, literally: While awaiting Godot), subtitled A Tragicomedy in Two Acts, is an absurdist play by Samuel Beckett, written in the late 1940s and first published in 1952. Beckett originally wrote the play in French, his second language, and translated it into English in 1954.

Waiting for Godot originally received widely varied reactions from critics, and was seen as deliberately obscure, with Beckett himself resolutely refusing to add interpretation by saying, "It means what it says"[1]. Nonetheless, the play itself substantially redefined the notion of what a play had to be in order to have theatrical significance, and many renowned playwrights—notably Tom Stoppard, Harold Pinter, Edward Albee and Sam Shepard—were influenced by it.

Several unauthorized sequels, in which Godot actually arrives, have been written by other authors, as well as at least one prequel