Saturday, September 09, 2006

Intermission - Alor Setar

A travel journal during Merdeka Holiday.

Around town - Rumah Kelahiran Che Det. Jln Kilang Ais:

entrance to Dr.M's house in JLn Kilang Ais,Sbg Perak, Alor Setar. This area has become an exhibition complex with additional building to house further display item and info. This is the first time i visit this place even though our house is just 10 minutes away :-)
The verandah is a typical element found in this area where it act as greeting point.

rattan chair in Living area, the house is well ventilated with enough fenestration and fixed timber Louvered.

kitchen and preparation area with rack (para).The house divided into several main component: verandah, living, one bedroom (rumah ibu), guest room, kitchen and dining and a small washing area. Kedah house are different from others mainly on the composition and heigt as well as architecture, where houses were built one storey higher due to geographical condition and the culture itself.The lower ground normally will house 'reban ayam' bathroom and act as an open storage and preparation area.









Pekan Rabu:

One of the oldest market place in Alor Setar, situated aLong Jalan Tunku Ibrahim and next to Sg Raja, this complex has gone few renovation and extension since it was first built.Local and traditional item from food to cloth, cutlery, couLd be found here as well as stuff from Thailand like snacks and matt. The price are a bit expensive that why the owner could where big chunk of jewellery :-)


can anyone guess what these white balls are??

15 comments:

simah said...

mari mempromote kedah!! heheh macam baca brochure pulak..:0)

sue nak tanya..mcm mana u letak tag label nama kat dalam gambar tu? boleh tak ajar? i tak reti..

sue said...

mcm brochure ehl?ituLa biLa dah post i rasa mcm tu jugak. masa tu bawa family hubby jalan2 kat aLor setar

Label tu boleh buat dlm photoshop, illustrator or paling mudah dlm paint.

i thought u r still in sapanca

simah said...

tak..sapanca season is over..the weather is cold there now..rabu ni i cabut pi edremit seminggu...it is soooo very windy n clowdy n about to rain these days.. insyaAllah kat edremit nanti the weather will change...our last time going there for at least another 15 years..nak enjoy puas puas...sorry tak balas lagi email u..

photoshp i tak der..illustrator tak der paint? cut n paste ker? sabar je la yea dengan ini..i tak retiiii... nak explore pc bahasa turki..tak bestnyaa

sue said...

wow..lady of leisure la you nanti, bercuti je kan, bestnya.


kalau takde photoshop/illustrator pun takpe.. u pi kat start, pastu klik kat accessories, situ ada paint..i add text, boleh stretch and rotate image, sama mcm photoshop, tapi paint ni utk simple appLication, try La..

about email tu takpe, whenever u r free..i just got my freedom n peace of mind :-)

Queen Of The House said...

Balik kampung memang besssst!

Rumah DrM tu, you perasan tak it is no longer in the "original" form, dah banyak renovations and improvements, especially on the grounds. The architect firm yang buat semua tu ... my keluarga terdekat.

Pekan Rabu ... I wonder if you are old enough to ever have experienced the Pekan rabu in its (several) old 'formats'. Dulu lecah & gelap!

sue said...

Queen,
memang best balik kampung, takde jerubu, semuanye fresh..sejuk mata

I think rumah tu bukan 100% original..sapa architect tu?

I sempat experience pekan rabu yg masa tu kedai makan gelap kat atas.kaLau lecah tu tak ingat, keck lagi kot masa tu :-)

mobb said...

assalamualaikum sue ...

hi maaf lama tak masuk blog sue ... jenguk jenguk je

tp bila sue masukkan gambo kampung aloq staq nih .. emmm seronok sangat tgk kampung malaysia .. aman damai tenteram ...

2 minggu lepas telefon mak abah kat muar & batu pahat ... dengar kokok ayam serama ... ayam ayam mak makin banyak .. manja lagi ... bila tiba masa makan ... kalau lambat sikit dah naik kat ruang tamu ...
adik yg bongsu kata "makkkkk ... anak mak dah mintak makan tuh ... ada kat ruang tamu ... hehhehe "

rumah che det tuh mcm dah diubahsuai hiasan dalamnya je ...
keropok dan kuih tradisi tuh ...waa boleh pos ke sini tak ?
sue masukkan gambo suasana kampung lagi laa ...

mobbeire

sue said...

mobb,
aku notice kat vsxith pun jarang nampak, ingatkan pegi tour dgn sara.

masa cuti merdeka tu best sgt, hari2 makan ulam, ada air kelapa, makan kat porch sambiL ditiup angin tepi sungai kedah.pastu pi pulak rumah tokwan kat kuala saLa ada bendang/sawah ,ada anak sungai pastu few meters ada pantai..sambil tu boleh nampak gunung jerai, hari2 langit biru, MasyalLah, nanti aku masukkan gambar lagi.

Rumah Che Det tu memang dah byk berubah,

Alahai kesiannya Mobb, mesti dah lama tak makan kuih tradisi,kasi alamat, ada rexeki ko dpt la rasa nanti,
BiLa nak balIk BP lagi?

Queen Of The House said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sue said...

Kak Wan kan? tahu jugak pasal firm tu

Queen Of The House said...

Sue, small world indeed :P
I guess maybe you know my father, Pak Non?

sue said...

man, this is creepy, Pak Non yg i kenal tu En Zainol Arkitek Maju :-)
ke ada Pak Non lain? i pernah keja dgn Pak Non kat ofis alor setar and langkawi

mobb said...

sue ....

lerrr .. jejak kasihan pulak doh !

sue ... aku tak pasti bila balik batu pahat dgn muoo ... insyallah tahun depan ... kang aku nak makan kelapa muda degan ... ko tau kelapa muda degan ?

alah yg isik kelapa ala ala agar agar ... macam baby kelapa lah ... dulu masa kecik .. kat umah nenek melambak.. buat tak tahu jek ... skg .. kempunan ...

waaaa .. nak balik !

mobbeire

sue said...

mobb,
mula2 aku ingat typo error -kelapa muda degan ni..
jemputlah dtg rumah aku kat alor setar, pastu boleh pi kuala sala mengail ikan kat sawah, kelapa muda kat rumah aku tu tak perlu campur gula dah memang manis...kempunan ke? ke cik didi yg nakl? :-)

Queen Of The House said...

Sue ... bukan kot. My dad Pak Non is not an architect tapi dia kerja satu office dgn "Kak Wan" ..... but creepy juga, dulu depa ada juga projects in Langkawi .....