Monday, July 17, 2006

Sastera dan sejarah

Based on one research that I heard on a radio last week, women are smarter when they are pregnant..? maybe because of motherly instinct that we need to nurture, educate, cherish and love the child ,that turn a mediocre women into smarter one..I wish that it is true and I want to believe that I'm turning towards the same phase.

I just finished two books by A.Samad Said- Di Hadapan Pulau & Sungai Mengalir Lesu; the scenario and context are almost the same, revolved around suffering and hardship during Japanese occupation. It was told thru a different perspective and it was all well written. The first time I read Pak Samad books was in 1992 right after SPM and I managed to complete reading 5 of his books in three months (Salina, Langit Petang, Hujan Pagi, Sungai Mengalir Lesu and my favourite - Daerah Zeni).and also Shanon Ahmad's.I don't think whether I could have the same motivation now.

Those two books were actually not in my reading list, it's supposed to be The Fountainhead, but after awhile I felt like I don't have enough time and I don't want to waste my time searching for far and foreign literature when at the same time I don't know much about our local literature scene.Fountainhead is related to work so that could be finish up later.

My mini research are moving slowly now with 10 pages already in Words format and I'm getting more interesting info thru the internet. Next step is to contact Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Kedah, MTPNK, Muzium Negeri and most important local people..people on the street, especially elderly..

15 comments:

maklang said...

Maklang dah baca Salina...lama betul nak menghabiskan dia...

ufukhati said...

Sue,

Nothing to lose if you try reading good malay novels. Best books may emerge from anywhere, from any language.
Certainly you have time to read.

I'm a book lover.
Thank you.

sue said...

maklang,
memang lama sikit compared to other book, tapi masa i baca dulu masa remaja, byk time, lock myself and concentrate reading.

Pak Darma,
thank u so much for making it here, ya i've started collecting malay novels and appreciate it. Time shouldn't be a reason right..

Jiwa Rasa said...

Reading 5 books in 3 months is no joke...and by the same author!!

I hope you'll continue the habit. Reading goood books are good for your baby.

Queen Of The House said...

Banyaknya buku Sue baca! I wish I have more time (and energy) to read books like I used to (masa bujang like you said, banyak time, tak ada kerja lain nak buat).

For now, I am reading through "Kitab Kiliran Budi". It is an old book, dalam ejaan Bahasa Melayu lama. Nak tahu what it is about? Very interesting, a collection of old Melayu peribahasa, kiasan dan sebagainya.

sue said...

jiwa,
kalau buku bagus memang boleh stuck berhari2 berjam-jam, yesterday hubby bought me new book on tips for pregnancy thru islamic view, just started that one.

Queen,
i wish that i've read more and learn more.
Kitab lama susah nak carikan..?nanti citer sikit lepas u finish that kitab

Queen Of The House said...

Sue ... bukannya kitab as in "kitab" lah :-) It is more like a collection of perumpamaan Melayu lama .... indahnya Bahasa Melayu!

sue said...

Queen,
rasa mcm best pulak sebut 'kitab' macam klasik bunyinya, perpustakaan = khutubkhanah..bahasa melayu ni kaya walaupun sesetengah tu dipinjam.

mobb said...

assalamualaikum sue,

maaf dah lama tak masuk blog u ni...seronok kan dapat baca semula buku buku ni kan ? ingat lagi songkokisme ? by others laa.. masa tu form 5 ..sejak ada internet nih .. i just baca buku online or others blogs ... mostly about politics and current affair. cuba masuk hishamuddin rais .dari jelebu ... pandangan dia berbeza .. luar dari arus perdana ... keep in reading ... so do i !

mobb
dublinrepublicofireland

mobb said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mobb said...

sue

bahasa bahasa melayu klasik ni yang membezakan kita dgn mereka kan... macam lirik M nasir ... emmmm... nostalgia kayu berkata kata di danau ! puisio puisi lain :

Kalau Kita Menjadi Kayu (Abdul Rahim Idris)
Al-Andalus Menangis (Fahd Razy)
Puisi Buat Umaira di Narathiwat (Wadi Leta S.A.)
Jika Ingin Mencari (Nazim Mohd. Subari)
Sahabatku: Si Nadim Tak Bernama (Zainal Rashid Ahmad)
Di Gerai Masa(Nazim Mohd. Subari)
Senja Terakhir di Multazam (Nora)
Akar (Hilmi Rindu)
Nafiri (Kemala)
Catatan Kecil buat Jiran yang Berpindah Jauh (Hilmi Rindu)

mobb
dublinrepublicofireland

sue said...

waalaikumsalam mobb..aku tak tau yg kau ada jenguk kat sini.
memang budaya membaca tu kena keep on going, dulu masa study ada byk peluang, PSZ utm kan ada byk good books.

masa sekolah aku obses dgn Western Literature esp Shakespeare (kononnye la), tapi towards the end rasa mcm byk yg aku tertinggal about our own culture, so skrg tengah cari buku2 lama, dulu kat sekolah mana buku yg nak hapus kira aku pau (masa tu librarian).
even though i don't have a chance to design the greatest building or the tallest tower at least i've something inside me to share with my child later on..pengisian ilmu lagi pentingkan.

thank u mobb for visiting.kemsalam kat didi :-)

mobb said...

sue,

memang betul kalau kita yang tak mengangkat martabat sastera kita, takkan kita nak mengharapkan Irishmenn ... masyarakat barat suka membaca ... dalam keretapi / LRT semua membaca... dalam LRT tu, cuma orang asia yg kurang membaca.. di stesen LRT semua ada suratkhabar percuma macam Metro ... jadi mereka gunakan masa sementara sampai... semuanya begitu ... kerajaan andalus , granada, mamluk dan ottomon jatuh disebabkan masyarakat meninggalkan ilmu ... mereka lalai dgn asas ini... waktu itu ramai sarjana barat menuntut di universiti kerajaan kerajaan islam ini ... bayangkan sekarang ini, london , yale , harvard , france germany , itali dimiliki kerajaan abbasiyah ... itulah gambaran 500 tahun yg lalu ...

sue...banyakkan berdoa juga kerana ibu yang mengandungkan anaknya ...bersifat penyayang ... ibu yg bersifat penyayang lebih mudah dimakbulkan doanya .. insyallah

mobb
dublinrepublicofireland

thewailer said...

I'm a book lover too! Pak Samad's is a towering figure whose literary achievement is highly admirable...funnily, I've not yet read Salina, now I'm about to! :)

sue said...

mobb,
memang betul kalau bukan kita siapa lagi, kadang-kadang terfikir sampai mana dan bila nak kejar benda2 yg kebendaan saja, tapi tak dinafikan kebendaan tu pun penting dlm meneruskan hidup..

dulu selalu bagi alasan tak pandai nak buat presentation in malay, konon susah nak translate all those technical and architectural terms, tapi bak kata stone ..'sebab ko tak tahu bahasa melayu'...terkena batang hidung sendiri.apa-apapun tak rugi kalau kita kaji balik our roots.

TW,
it's a great book, bacala masa di Cali nanti, so that u will appreaciate it more :-)